|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Tczew - miejskie ciekawostki |
Autor |
Wiadomość |
zet48
Krzysztof 1987

|
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009 19:33 Tczew - miejskie ciekawostki
|
|
|
Czyli to co ciekawe i mało znane.
Na początek ul. Jana z Kolna
Na tej ulicy pod wiaduktem, znajduje się coś jakby niedokończony płot. Wykonano go ze ...starych szyn kolejowych pochodzących z drugiej połowy XIX wieku. Na niekórych elementach widoczne są lata produkcji: 1869, 1871...
Szczegóły - na zdjęciach.
SDC13492.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8646 raz(y) 50,77 KB |
SDC13490.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8646 raz(y) 50,02 KB |
SDC13497.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8646 raz(y) 37,76 KB |
SDC13491.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8646 raz(y) 48,36 KB |
SDC13495.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8646 raz(y) 31,28 KB |
|
_________________ Henryk V do swoich rycerzy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
 |
Ostatnio zmieniony przez Hagedorn Czw 16 Lip, 2009 09:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zet48
Krzysztof 1987

|
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 16:18
|
|
|
Podczas remontu fasady starej kamienicy na rogu ul. Kardynała S. Wyszyńskiego i ul. Skromnej pod grubą warstwą tynku zostały odkryte ceglane łuki sklepień okiennych.
SDC14472.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 191 raz(y) 94,05 KB |
SDC14471.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 273 raz(y) 98,6 KB |
SDC14470.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 196 raz(y) 77,33 KB |
|
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
 |
|
|
|
 |
Siostra Irena
Administrator

Pomogła: 14 razy
|
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 17:03
|
|
|
zet48 napisał/a: | ceglane łuki sklepień okiennych. |
Nie spotkałam się z takim pojęciem. Z tego co wiem, są to łuki odciążające |
_________________ Surge Polonia |
|
|
|
 |
zet48
Krzysztof 1987

|
Wysłany: Czw 01 Paź, 2009 17:54
|
|
|
Sam nie wiedziałem jak to fachowo nazwać :) ...nie jestem dobry w tych sprawach |
 |
|
|
|
 |
zet48
Krzysztof 1987

|
Wysłany: Sro 11 Lis, 2009 22:31
|
|
|
Kolejna ciekawostka :)
Parter budynku przy ul. J. Dąbrowskiego, gdzie dawniej mieścił się hotel z restauracją ( obecnie drogeria Rossmann ) został wzniesiony z bali mostowych rusztowań użytych w 1857 roku do stawiania kratownicowych przęseł Mostu Tczewskiego.
SDC14789.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 205 raz(y) 78,24 KB |
|
 |
Ostatnio zmieniony przez zet48 Sro 11 Lis, 2009 22:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ORZ-1

|
Wysłany: Sro 11 Lis, 2009 23:48
|
|
|
Teraz Was zaskoczę, ale z pewnością jestem "w temacie " tego wątku
Oto Tczew nieznany - to są resztki czyli pozostałości dawnych (ok. 1922 r) tzw. mechanizmów windek korbowych, które służyły do opuszczania i podnoszenai ulicznych opraw oświetleniowych wiszących np. na tzw przewieszkach czyli stalowej lince wiszącej w poprzek ulicy, między budynkami
Szukam juz ładne kilka lat wszelkich możliwych informacji o tych mechanizmach
Może żyją jeszcze gdzieś starzy tczewscy monterzy, którzy na ulicach Tczewa konserwowali te mechanizmy? Znacie kogoś takiego? Może mają jakąś wiedzę o tym, albo nawet zdjęcia czy fabryczne karty katalogowe czy może nawet ktoś ma na pamiątkę w domu takie cóś?
te mechanizmy istniały w użuyciu do lat 60 a nawet 70-tych w czasach PRL
Czy ktoś z Tczewa może sfocić inne miejsca, gdzie takowe ślady na murach sie znajdują ??????
oto znane mi miejsca występowania śladów po windkach, czy znacie inne?
 |
_________________ Pozdrawiam
Staszek |
|
|
|
 |
zet48
Krzysztof 1987

|
Wysłany: Sro 11 Lis, 2009 23:58
|
|
|
Jeszcze jedno takie urządzenie jest na Kaplicy Ewangelickiej przy ul. 30-go Stycznia
nr (1065).jpg
|
 |
Plik ściągnięto 190 raz(y) 43,6 KB |
|
 |
Ostatnio zmieniony przez zet48 Czw 12 Lis, 2009 00:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ORZ-1

|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 00:11
|
|
|
zet48 napisał/a: | Jeszcze jedno takie urządzenie jest na Kaplicy Ewangelickiej przy ul. 30-go Stycznia |
To świetnie!
Dzięki bardzo
zet48 - mieszkasz w Tczewie?
- po cichutku liczę, że może wrzucisz tu kiedyś kolejne tego typu pozostałosci ? |
Staszek |
|
|
|
 |
zet48
Krzysztof 1987

|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 00:40
|
|
|
ORZ-1 napisał/a: | zet48 - mieszkasz w Tczewie?
- po cichutku liczę, że może wrzucisz tu kiedyś kolejne tego typu pozostałosci ? |
Tak ...mieszkam w Tczewie i jeśli coś znajdę to na 100% wrzucę tu kilka zdjęć.
Na niektórych starych fotografiach Tczewa ( szczególnie na tych z okresu niemieckiej okupacji ) dobrze widać miejskie latarnie o których pisałeś. Posługując się starymi fotografiami można poszukać innych pozostałości. |
 |
|
|
|
 |
ORZ-1

|
Wysłany: Czw 12 Lis, 2009 23:59
|
|
|
zet48 napisał/a: | ORZ-1 napisał/a: | zet48 - mieszkasz w Tczewie?
Tak ...mieszkam w Tczewie i jeśli coś znajdę to na 100% wrzucę tu kilka zdjęć.
Na niektórych starych fotografiach Tczewa ( szczególnie na tych z okresu niemieckiej okupacji ) dobrze widać miejskie latarnie o których pisałeś. Posługując się starymi fotografiami można poszukać innych pozostałości. |
Więc - czekam cierpliwie *)
*) - kłamałem!
Czekam niecierpliwie |
Staszek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |