|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
| Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
|
Nogatweg |
| Autor |
Wiadomość |
mike016
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2025 17:41 Nogatweg
|
|
|
Dawno nie było mnie na forum, zakładając tu konto kilkanaście lat temu mieszkałem w trójmieście i nie sądziłem, że kiedyś osiądę w Malborku. Mam pytanie o zdjęcia przedwojenne lub wczesne powojenne z ulicy Nogatowej. Po zachodniej stronie stoi 8 charakterystycznych domów posiadających unikalne w Malborku dachy beczkowe ostrołukowe o konstrukcji krążynowej (ten typ dachu po niemiecku nazywa się Spitztonnendach). Szczególnie modne były w latach 20- i 30-tych XX w. w dobie kryzysu gospodarczego w Niemczech. Geometria takiego dachu ma dwie spore zalety: pozwala na mniejsze zużycie drewna na więźbę, a skosy na piętrze są mniejsze niż przy tradycyjnym dachu dwuspadowym. Te domy na Nogatowej wybudowało Ostpreußische Heimstätten GmbH - Prowincjonalna Wschodniopruska Spółdzielnia Budownictwa Mieszkaniowego w 1934 roku.
Chciałbym zrobić nowe ogrodzenie od strony ulicy i może nawiązać do pierwotnego. Przy Nogatowej do dziś jest sporo płotów żelbetowych, jeszcze poniemieckich, ale mam teorię że są jednak wtórne. Może na zdjęciach coś będzie widać. |
| Ostatnio zmieniony przez mike016 Wto 22 Lip, 2025 17:47, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |