|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku |
Autor |
Wiadomość |
konto_usunięte [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 18:28 Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku
|
|
|
Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku
opis z allegro
Cytat: | autor: Bogdan Gałązka
wydawca: Multico
rok wydania: 2009
numer wydania: 1
ilość stron: 119
isbn: 9788370737948
format: 255x245 mm
oprawa: twarda
"Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku" - kulinarna podróż do czasów średniowiecza Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie.
Garściami czerpie z kuchni środziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem.
Tajemnice spiżarni malborskiego zamku odkrywa Bogdan Gałązka - mistrz patelni i rondla, poszukiwacz nowych smaków i aromatów, koneser przyjemności. W tej niezwykłej książce autor zebrał 50 średniowiecznych receptur na zupy, mięsa, ryby, owoce morza oraz desery i przełożył je na język współczesnej kuchni. Proponuje nam wykwintne dania na eleganckie przyjęcie oraz proste, smakowite potrawy na rodzinny obiad.
Spis treści:
ZUPY
Zupa dyniowo-kokosowa z krewetkami
Zupa cebulowa z kozim serem, ziołami i chlebem czosnkowym
Zupa wiśniowa
Zupa chrzanowa z tymiankiem i chrupkim boczkiem
Zupa czosnkowa
Zupa grzybowa t olejeni truflowym i zacierkami
Żurek na zakwasie z kiełbasą drobiową,przepiórczym jajkiem i tymiankiem
Zupa rybna z orzechami, szałwią i skórką cytryny
Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba
Zupa pietruszkowa z pierożkami faszerowanymi kozim serem
Zupa z soczewicy
RYBY I OWOCE MORZA
Tilapia przekładana szpinakiem w sosie szafranowo-pomidorowym
Okoń morski w sosie limonkowym z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami
Smażony jesiotr z warzywami z zamkowego ogrodu, pesto i chrupkim boczkiem
Małże w białym winie z pietruszką, chilli i trawą cytrynową
Wędzona sieja z guacamole, serwowana na arbuzie, z sorbetem z czerwonej porzeczki i rukolą
Krewetki z owocami leśnymi, sosem z mango i tajskim imbirem
Filet z sandacza na carpaccio z buraków z ziołowymi kopytkami
Łosoś na grillowanych gruszkach
Karmazyn z wiosennymi warzywami
Pieczona tilapia w pieprzu z dzikim ryżem,
szparagami, zielonym groszkiem i rzodkiewkami
MIĘSA
Polędwica wołowa marynowana w sake i trawie żubrowej
Zrazy wołowe faszerowane szparagami serwowane z risotto z kaszy gryczanej i marynatami
Karkówka po krzyżacku z puree buraczanym oraz młodą kapustą z koprem i marchwią
Postny indyk soczewicą i warzywami
Duszone policzki cielca z marchewką i cebulką dymką
Żeberka w miodzie z sezamem, orzechami i kolendra
Wątróbki cielęce w miodzie i occie balsamicznym z dżemem z czerwonej cebuli
Grillowana karkówka na risotto z kaszy jaglanej, z sosem grzybowym
Kociołek rycerski
Kotlet ze schabu obkładany złotem
serwowany z szafranowym ryżem i cytryną
Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami podawane z zapiekanką dyniową
Kalarepki faszerowane mięsem serwowane z szałwią na carpaccio z marchewki
Terrina wieprzowa nadziewana wątróbkami i orzechami pistacjowymi z sosem malinowym
Zielony kurczak w jajecznym cieście serwowany z soczewicą po czesku
Czarny kurczak z piwnymi plackami, migdałami i sosem miodowym
Kurczak po królewsku w papilotach i płatkach złota
Pieczony dzik ze śliwkami
Królik duszony w musztardzie z warzywami i żurawiną
Suszone daktyle z kremem cytrynowo-imbirowym
Deser jajeczny brata Andrzeja
Tarta orzechowo-migdałowa
Makowiec z rodzynkami i orzechami
Szarlotka z imbirem pani Lidzi
Sernik cynamonowo-orzechowy z bezą
Chrusty woluminpl spis treści
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkarni fiołków
Cukierki anyżowe wielkiego mistrza obkładane złotem
Racuchy drożdżowe z jabłkami j cukrem pudrem |
Oni to wszystko jedli nim się wyprowadzili z Malborka? |
|
|
|
|
Milek [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 18:37
|
|
|
Azaziz napisał/a: | Oni to wszystko jedli nim się wyprowadzili z Malborka? |
A nam od przedszkola wpajano, że w średnowieczu jadano tylko kaszę i mięso rękoma,prawie surowe tak też jest w filmach, a tu proszę, lepiej jak w fastfudach |
|
|
|
|
Robin Hood
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 17:11
|
|
|
Cytowany jadłospis niewiele ma wspólnego z krzyżacką kuchnią ... no może za wyjątkiem słowa jadłospis. Chwyt marketingowy i tyle. Czy w tej książce kucharskiej jest podana bibliografia i ikonografia świadcząca, że rzeczywiście takie potrawy na stołach Wielkich Mistrzów się pojawiały ? Wątpię
Np. Tilapia - ryba chodowana przez Chińczyków w naszej strefie klimatycznej nieobecna.
Chili - w którym wieku ta przyprawa wylądowała w Europie ?
itd. itp.
Fantazja poniosła Mistrza Kuchni |
_________________ Liber is est existimandus, qui nulli turpitudini seruit.
Cave me, Domine, ab renegatus, ab inimico vero me ipse cavebo. |
|
|
|
|
Loki
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 20:52
|
|
|
Dziabnął może co nieco z antałka i zabrał się za pisanie... |
_________________ To co najprostsze, nie zawsze jest najlepsze, ale to co najlepsze zawsze jest proste.
Heinrich Tessenow.
|
|
|
|
|
Robin Hood
Pomógł: 2 razy
|
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 21:22
|
|
|
Robin Hood napisał/a: | ...Np. Tilapia - ryba chodowana przez Chińczyków... |
...oczywiście hodowana ... |
_________________ Liber is est existimandus, qui nulli turpitudini seruit.
Cave me, Domine, ab renegatus, ab inimico vero me ipse cavebo. |
|
|
|
|
Aida
Homeisterynn
Pomogła: 7 razy
|
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 17:55
|
|
|
"Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty " - po naszemu gołąbki
Co to jest tilapia?
P.S>
QUE??? "Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba " |
_________________ z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
|
Ostatnio zmieniony przez Aida Sob 18 Lip, 2009 17:58, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Milek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 17:59
|
|
|
może to słodkowodna ryba z rodziny pielęgnicowatych opisana naukowo przez Linneusza pod nazwą Perca nilotica[1]. Jej podgatunek nominatywny opisywany był pod różnymi nazwami, m. in. Tilapia nilotica[2].
wikipedia |
|
|
|
|
vidi50
Pomógł: 1 raz
|
Wysłany: Sro 18 Lip, 2012 18:26
|
|
|
Chciałem się tu dowiedzieć co Krzyżacy jadali i....dalej nic nie wiem...:) Ale nie szkodzi,bo trochę poczytałem w innych źródłach o średniowiecznej kuchni...:)
Zapewne była uboższa od naszej współczesnej, jednakże ciekawostką byłoby ino to,czy różniła się kuchnia braci zakonnych od ówczesnych dworów rycerskich...? Domniemywam,że niewiele. Przypuszczalnie jako zakonnicy wyznania rzymsko-katolickiego,(wszak byli rycerzami Zakonu Najświętszej Maryi Panny),przestrzegali postów...a było ich w tamtych czasach niemało...:)
Wiemy z pamiętników Jana Chryzostoma Paska,że w naszych dworach kombinowano z postami jak się dało,bo bobra pod rybę podciągnięto,by w piątki mięso podjadać....:)
Ale wróćmy do tematu...
Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw uzyskiwanych drogą zbieractwa. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania soli i stałej obecności kasz. Cechowała ją wysoka kaloryczność dań i spożycie piwa jako jednego z podstawowych napojów, w odróżnieniu od rozpowszechnionego w południowej i zachodniej Europie wina.
Tak więc, podstawą wyżywienia ludzi średniowiecza były produkty ze zbóż: kasze i chleb oraz rośliny strączkowe: groch,bób,fasola . Warzywa były rzadko spotykane na stolach dworskich i były raczej uzupełnieniem diety niższych warstw społecznych.
Mięso,to był podstawowy produkt na stołach dworskich i rycerskich . Jadano głównie drób , wieprzowinę i dziczyznę. Po polowaniach, urządzanych specjalnie dla zaopatrzenia spiżarń,to było tyle mięsiwa,że nie sposób było go od razu przerobić i zakonserwować. Popularne, szczególnie w okresie postów, były ryby słodkowodne i ryby morskie (zwłaszcza konserwowane dymem i suszone lub solone w beczkach).
Czy kuchnia braci zakonnych różniła się czymś szczególnym od wyżej opisanej...? Pewnie trochę tak...Jest prawdopodobnym,że warzywa jadali ( w okresie postnym wzbogacały kuchnię) Prawdopodobnie też, ich kuchnie były lepiej zaopatrzone w przyprawy sprowadzane z poza kraju.
Z pewnością pili dużo piwska i wina,którego już w ich czasach nie brakowało...A to bardzo wzmagało apetyt....I z tym piciem,to się już od naszych nie różnili...:)
Smacznego i Pozdrawiam...:) |
_________________
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|