|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Bitwa pod Grunwaldem - faza I - wasza opnia |
Autor |
Wiadomość |
konto_usunięte [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 19:47 Bitwa pod Grunwaldem - faza I - wasza opnia
|
|
|
Bitwa pod Grunwaldem - faza I - wasza opnia
Nie będę się zbytnio rozpisywał o bitwie pod Grunwaldem i wszystkich niuansach tego historycznego wydarzenia. Skupię się na umownie to nazwę faize pierwszej.
Interesuje mnie wasze zdanie w kwestii uderzenia wojsk krzyżackich na prawe skrzydło wojsk polsko-litewskich, gdzie znajdowały się chorągwie litewskie, tatarskie, polskie. Czy waszym zdaniem wojska Witolda dokonały planowanego odwrotu, czy zostały odrzucone siłą naporu chorągwii krzyżackich, a potem zaczęły uciekać. Wydarzenie to mogło doprowadzić do odmienienia losów bitwy, gdyby zostało przewidziane przez Wielkiego Mistrza. Zdania w tej kwestii historyków są mocno podzielone.
Czekam na wasze opinie i zachęcam do analizy. |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 20:45
|
|
|
Moim zdaniem, nie był to odwrót tylko bezwładna ucieczka - ale to własny osąd.
Wielki Mistrz nie przewidział jedynie że odrzucone wojska zdołają powrócić do walki. |
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2007 23:18
|
|
|
mi sie wydaje że zawrócili po dwa miecze które Jagiełło dostał od Krzyżaków. wzmocnieni uzbrojeniem wrócili do walki |
|
|
|
 |
protka72
protka72
|
Wysłany: Sro 04 Lip, 2007 15:05
|
|
|
ucieczka a nie odwrót |
_________________ protka72 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007 15:42
|
|
|
O bitwie nie wiem za wiele, ale moze ta mapka cos wyjasni? Sa to cztery etapy bitwy.
grunw1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10280 raz(y) 57,21 KB |
grunw2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10280 raz(y) 42,63 KB |
|
|
|
|
 |
Aida
Homeisterynn

Pomogła: 7 razy
|
Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 00:08
|
|
|
Ciekawe... Skąd ta mapka?
Pytam bo badam ten Grunwald a takiej mapki jeszcze nie widziałam.
Skąd autor wiedział gdzie stali Wallenrod i Lichtenstein?? |
_________________ z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 09:12
|
|
|
Aida napisał/a: | Ciekawe... Skąd ta mapka?
Pytam bo badam ten Grunwald a takiej mapki jeszcze nie widziałam.
Skąd autor wiedział gdzie stali Wallenrod i Lichtenstein?? |
Źródła opisów bitwy są dla wszystkich te same, reszta to domysły i łamigłówka detektywistyczna, polecam książkę Grunwald 1410. Krok od klęski Witolda Mikołajczaka, bardzo ciekawa analiza |
|
|
|
 |
Aida
Homeisterynn

|
Wysłany: Sro 27 Lut, 2008 17:56
|
|
|
Mikołajczaka nie polecam. :)
Jeżeli już to proponuję Kujota (bardzo stare opracowanie ale trzyma się źródeł) i Nadolskiego (choć za bardzo opiera się na Długoszu). Kuczyński jest dla tych co lubią barwne opisy, niestety sporo w nim błędów.
Ciekawie opracowuje problem Sven Ekdahl ale niewiele jego prac jest po polsku.
Najciekawsze z resztą są źródła... XD A kilka ich jest, warto poszukać, porównać, wyrobić sobie własną opinię. W sumie znanych jest dość dobrze kilka epizodów z bitwy ale przebieg, liczebność i rozmieszczenia trzeba sobie samemu zgadywać. Najweselsze jest oddzielanie powtarzających się faktów i rzeczy prawdopodobnym od fikcji (taki Długosz np. czasami takie cuda pisze, jakby człowiek wszedł do jego głowy to by nie wyszedł ). |
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 27 Lut, 2008 22:29
|
|
|
Aida a Twoja opinia odnośnie problemu z pierwszego postu? |
|
|
|
 |
Aida
Homeisterynn

|
Wysłany: Sro 27 Lut, 2008 23:17
|
|
|
Na chwilę obecną przychylam się do opinii o ucieczce. Sven Ekdahl na podstawie listu do (chyba) Plauena wyciągnął wniosek, że zawarte tam ostrzeżenie, żeby nie dopuścić do ucieczki przeciwnika i grabieży, tylko trzymać wojska w szyku, sugeruje, że odwrót wojsk był planowy. Z cytowanego zdania wynika jednak, że mogło nie chodzić autorowi o to, że wojska uciekały planowo, ostrzeżenie może dotyczyć tylko tego, żeby nie dopuścić do rozproszenia wojsk i puszczania ich w pogoń, kiedy istnieje niebezpieczeństwo kolejnego ataku ze strony przeciwnika.
Jest o tym cała dyskusja na "historycy.org".
Moim prywatnym zdaniem, które ciągle się zmienia wraz ze zdobywaną wiedzą (i muszę chadzać po forach i poprawiać posty) wojska krzyżackie po rozbiciu Litwy rzuciły się w pogoń w kierunku obozu nieprzyjaciela. Kiedy oni plądrowali obóz drugi rzut wojsk krzyżackich walczył z chorągwiami polskimi. Tutaj następuje o ile pamiętam przerwa w relacji i nie wiemy co było dalej. Ja też nie wiem, bo żeby nie zamotać muszę zajrzeć w źródła inaczej coś źle napiszę i wyjdzie, że jestem stara sklerotyczka. :D
C.d.n. jutro. |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |