|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Cmentarz komunalny - ciekawe nagrobki |
Autor |
Wiadomość |
Traper
|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 21:52
|
|
|
Witam. To nie tak koledzy. Fakt jego współpracy z AK wypłynął w roku 1947. Sprawa była niejawna aż do odtajnienia jej przez IPN kilka lat temu. Lokalne władze nie znały tej sprawy, ponieważ nie miały dotarcia do materiałów operacyjnych UB, a i sam fakt zdrady funkcjonariusza nie był im na rękę. Sprawa jest bardzo ciekawa, więc wkrótce o ile Gazeta Malborska wyrazi zgodę, opiszę całą sprawę precyzyjnie w oparciu o materiały archiwalne będące w IPN-ie. |
|
|
|
 |
Mytoon
Administrator misiu okrąglisiu

|
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 22:00
|
|
|
Czekam na szczegóły Traper mój stary druhu
Zapowiada się ciekawie. |
_________________ Wielkie dzieła powstają nie dzięki obłędowi, lecz mimo niego. |
|
|
|
 |
Kuglow

|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 00:14
|
|
|
Też z niecierpliwością będę czekał na artykuł. Nie przypuszczałem w trakcie naszej rozmowy w samochodzie , że pokusisz się o opisanie tej historii. |
|
|
|
 |
JacekB
|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 00:36
|
|
|
Traper napisał/a: | Lokalne władze nie znały tej sprawy, ponieważ nie miały dotarcia do materiałów operacyjnych UB, |
Ale przecież to resort MSW również (a może przede wszystkim?) czcił jego pamięć, a nie tylko lokalne władze malborskie. Chcesz powiedzieć, że SB nie miała dostępu do własnych materiałów operacyjnych, w tym do nakazu aresztowania z 1947 roku? Jeśli ja jako małolat w latach 70-tych słyszałem o jego wojennej przynależności do AK, to tym bardziej jego przełożeni w 1946 roku i następcy 40 lat później musieli o tym słyszeć. Normalne w tamtych czasach byłoby sprawę wyciszyć i grób zapomnieć. A tu wręcz przeciwnie się stało. Przeniesiono oba groby z Jagiellońskiej, odnowiono tablice, uroczyście zapalono znicze.
Dziwne to wszystko, aczkolwiek w tamtych czasach bywało bardzo różnie. |
Ostatnio zmieniony przez JacekB Pon 29 Lis, 2010 00:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
PaKr
|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 14:54
|
|
|
Cytat: |
Grób na pewno przeniesiony, myślę że z cmentarza na Jagiellońskiej lub ewangelickiego, choć nie na pewno.
Martha Lange ur. 3.10.1876 w Borętach. zm. 16.01.1942 (Malbork?) |
Jestem na 99,98% pewny, że grób Marty Lange znajdował się wcześniej na cmentarzu koło Fabryki Wentylatorów w dawnym Parku Miejskim. Jeżeli dobrze pamiętam to stał na przeciwko wjazdu na ulicę R. Luksemburg dzisiaj gen. Maczka |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 17:23
|
|
|
PaKr napisał/a: | Cytat: |
Grób na pewno przeniesiony, myślę że z cmentarza na Jagiellońskiej lub ewangelickiego, choć nie na pewno.
Martha Lange ur. 3.10.1876 w Borętach. zm. 16.01.1942 (Malbork?) |
Jestem na 99,98% pewny, że grób Marty Lange znajdował się wcześniej na cmentarzu koło Fabryki Wentylatorów w dawnym Parku Miejskim. Jeżeli dobrze pamiętam to stał na przeciwko wjazdu na ulicę R. Luksemburg dzisiaj gen. Maczka | O proszę, bardzo możliwe, wszak był to cmentarz katolicki, stąd być może nie podzielił losu grobów ewangelickich z innych cmentarzy. |
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |